Hoe aanbieden?

Om duidelijkheid te scheppen naar studenten, is het belangrijk om al het materiaal dat ze moeten gebruiken op één plaats beschikbaar te maken. We bespreken daarom mogelijkheden om een soort van homepagina voor je ontwikkeld materiaal te gebruiken/ontwikkelen (punt 1).

Bovendien is het ook mogelijk om studenten bewust verschillende stappen na elkaar te laten ondernemen. Dit noemen we een leerpad. In punt 2 bespreken we de mogelijkheden van een dergelijk leerpad.

  1. Homepage van de cursus
    Blendspace
    Blendspace is een tool voor online interactieve presentaties. Je kan er educatieve materialen mee klaarzetten voor gebruik op bijvoorbeeld het digibord, voor het verstrekken van opdrachten aan studenten en die opdrachten te voorzien van benodigde materialen of voor het verstrekken van bijvoorbeeld informatiemateriaal.De basis is een pagina, “Canvas” genoemd, die is opgebouwd uit blokjes. Die blokjes kunnen worden gevuld met materialen zoals Youtube-filmpjes, afbeeldingen, websites, eigen bestanden, media-files, documenten van dropbox of google drive. De meeste interactieve oefeningen die we hierboven beschreven, zijn ook perfect te integreren in deze tool. Ook is het mogelijk om tekstblokken en quizvragen toe te voegen.Om het meer interactief te maken is er de mogelijkheid om reacties achter te laten die door andere bezoekers kunnen worden gelezen en waarop kan worden gereageerd. De studenten kunnen ook antwoorden indienen op de quizvragen.

    website www.blendspace.com
    voordelen
    • Gratis
    • Gebruiksvriendelijk
    • –          Mogelijkheid tot embedden in een digitale leeromgeving
    nadelen /
    Weebly

    Met Weebly kan je eenvoudig zelf een website gaan opbouwen. Er zijn verschillende sjablonen beschikbaar met een standaardmenu, maar je kan deze gemakkelijk aanpassen naar eigen wensen. Bij de gratis versie zal de domeinnaam steeds Weebly vermelden. Een nieuwe domeinnaam aanmaken is betalend.

    De website kan bestaan uit verschillende pagina’s waarbij je verschillende onderdelen kan toevoegen: afbeeldingen, een diavoorstelling, een tekstblok, een HTML-code (een tackksite of een blendspace kunnen zo makkelijk geïntegreerd worden), een video,…

    Er is ook de mogelijkheid om samen te werken aan een website, wat zowel voor docenten als studenten interessant kan zijn. 

    website Weebly.com
    voordelen
    • Gratis
    • Verschillende sjablonen die de opbouw eenvoudiger maken
    • Veel invoegmogelijkheden
    nadelen
    • Vrij uitgebreid en arbeidsintensief om tot een mooi resultaat te komen
    Digitale leeromgeving

    Scholen werken vaak met een digitale leeromgeving om materiaal te delen met leerlingen/studenten (bijv. Toledo, Minerva, Smartschool). Heel wat van de bovenstaande mogelijkheden om interactieve opdrachten uit te werken, kan je als docent met een HTML-code in deze leeromgevingen embedden. Bovendien hebben dergelijke leeromgevingen ook vaak de mogelijkheid om een formatieve toets, een blog of een discussieforum voor studenten beschikbaar te stellen.
    Door te werken met een digitale leeromgeving kan je er dus voor zorgen dat studenten al het nodige materiaal voor de cursus op één plaats vinden.

  2. Leerpaden
    Het is ook mogelijk om een leerpad te ontwikkelen voor studenten waarbij je een opbouw geeft aan de inhoud die ze moeten verwerken. Het is mogelijk om het leerpad gewoon beschikbaar te stellen waarbij studenten zelf de verantwoordelijkheid hebben om alle stappen te doorlopen. Maar je hebt eveneens de mogelijkheid om een adaptief leerpad te voorzien. Dit wil zeggen dat je studenten verplicht om bepaalde stappen te doorlopen vooraleer ze naar de volgende stap mogen gaan. Op die manier heb je er als docent controle over dat elke student alle stappen doorloopt. Dit kan eveneens voor de student een meerwaarde bieden aangezien het een vorm van tussentijdse feedback is: beheers ik deze stap voldoende?
    We geven twee mogelijkheden om een dergelijk leerpad aan te maken.
    Xerte Online Toolkits
    Met deze tool kan je een educatief leerpad met verschillende mogelijke pagina’s aanmaken. Je kan verschillende onderdelen toevoegen aan het leerpad zoals een tekst, media, grafieken, spelletjes, maar ook diverse interactieve mogelijkheden zoals een quiz, invuloefeningen, … Bij een quiz heb je de mogelijkheid om feedback te voorzien zodat studenten zichzelf kunnen testen en directe feedback op hun antwoorden krijgen zonder de inmenging van een docent.
    Het leerpad is eenvoudig online beschikbaar en bovendien makkelijk om te delen met andere docenten.

    website http://www.xerte.org.uk/index.php?lang=nl
    voordelen
    • Gratis
    • Embedden in een digitale leeromgeving met SCORM mogelijkheid (ingevulde scores bijhouden)
    nadelen
    • Arbeidsintensief
    Digitale leeromgeving
    In de meeste digitale leeromgevingen kan men eveneens inhoud met een adaptief leerpad opbouwen. Studenten moeten/kunnen dan stap voor stap het door jou uitgestippelde pad doorlopen.