Video/audio

Er zijn een aantal mogelijkheden om met audio of video aan de slag te gaan.

Je kan een bestaand fragment gebruiken (vb. filmpjes van YouTube.education, Khan Academy, Lynda.com,…) maar je kan natuurlijk ook zelf een audio- en/of videofragment ontwikkelen. Vooral op vlak van het gebruik van video, heb je verschillende mogelijkheden:

  • een video van jezelf: een eigen les filmen of een fragment opnemen waar je zelf de inhoud uitlegt;
  • een video van de inhoud: een interactieve presentatie maken waarbij de inhoud op het scherm verschijnt en waarbij de studenten je eventueel met een ondersteunende uitleg kunnen zien en/of horen.

We lijsten eerst een aantal aandachtspunten op waarmee je rekening moet houden bij het ontwikkelen van een dergelijk audio- of videofragment.

Om de aandacht van de studenten vast te houden, moet het fragment kort zijn. Men spreekt hier van een maximumduur van 6 tot 8 minuten. Als je meer inhoud wil meegeven, dan deel je dit best op in kennisobjecten. Studenten kunnen er dan zelf voor kiezen of ze alles bekijken en in welk tempo ze dit doen.

Je kan er zelf voor kiezen of je al dan niet een script maakt om het opnemen van de video vlot te laten verlopen. Men geeft vaak de tip om geen (uitgebreid) script te maken, omdat dit de spontaniteit kan wegnemen waardoor het minder aangenaam wordt om het fragment te beluisteren/bekijken (Bergmann & Sams, 2012).

Studenten voorbereiden op het bekijken van het fragment. Het is belangrijk om je verwachtingen duidelijk mee te geven: wat wil je dat de studenten leren uit het fragment en zijn er eventuele opdrachten aan verbonden? Bergmann en Sams (2012) benadrukken ook dat het belangrijk is om studenten te leren kijken naar videofragmenten. Zij leren hun studenten hoe ze hun docent moeten pauzeren en terugspoelen. Ze leren hen ook aan hoe ze notities moeten nemen bij een dergelijk fragment. Een instrument dat in de Verenigde Staten vaak wordt gebruikt, is het WSQ formulier. Studenten kijken naar het fragment (Watch) en pauzeren en spoelen terug indien nodig. Studenten vatten het fragment samen (Summarize), eventueel met behulp van ondersteunende vragen van de docent. Ten slotte stellen de studenten ook vragen op die ze nog hebben over de inhoud (Question). Deze vragen kunnen op voorhand door de docent opgevraagd worden door middel van een enquête, discussieforum, blog, … of de docent kan deze vragen ook aan de start van de les aan bod laten komen. De vragen op voorhand opvragen kan nuttig zijn om het principe van just-in-time teaching te kunnen toepassen (zie eerder).

Een video bekijken of een audiofragment beluisteren zorgt voor passief leren. Om studenten meer te activeren, kan je een video of audiofragment ook meer interactief maken (Bergmann & Sams, 2012; Carter in Bretzmann, 2013; Cockrum, 2014; Lam & Gratama van Andel, 2013; Nesloney in Bretzmann, 2013; Prindle in Bretzmann, 2013). Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van clipart om aan te geven wanneer in het fragment iets belangrijk aan bod komt of om aan te tonen dat studenten over dat deel notities moeten maken. Je kan ook vragen toevoegen die studenten moeten beantwoorden. Ook het inzetten van het WSQ-formulier kan hier ingezet worden. Als je er maar voor zorgt dat de studenten actief aan de slag gaan met wat ze zien en/of horen. Door deze interactiviteit kunnen studenten de inhoud al meer diepgaand verwerven en zorg je ook voor meer motivatie om het fragment op een goede manier te bekijken/beluisteren.

Indien je meerdere lessen of een volledige lessenreeks zou aanpakken met het geflipte model, dan is het belangrijk om consistent te blijven, en bijvoorbeeld als routine elke week 2 à 3 video’s beschikbaar te stellen. Een tijdschema opstellen voor de studenten kan hierbij ook helpen: wanneer moeten ze welke video’s zeker bekeken hebben?

Houd deze aandachtspunten in gedachten wanneer je concreet aan de slag gaat.

Stappenplan 

Stap 1: voorbereiding

Belangrijk is dat je goed nadenkt over wat je in de video wil verwerken: wat moeten studenten verworven hebben qua inhoud, zodat je de klastijd optimaal kan gebruiken?

De software die je wil gebruiken, is uiteraard ook bepalend voor het resultaat. Het volgende onderdeel kan je helpen bij deze keuze.

Indien je dit graag wil, kan je een script uitschrijven om je te ondersteunen bij het geven van je uitleg.

Stap 2: opname

Zorg dat je een rustige plaats hebt om te zitten, waar niemand je kan storen. Als je ook zelf in beeld komt, probeer de achtergrond dan vrij te houden zodat er geen storende elementen te zien zijn.

Let op je houding en je spreektaal zodat je verzorgd overkomt.

Bouw momenten in waar je de studenten instrueert naar wat ze moeten kijken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van kleur, de muis, …

Stap 3: nabewerking

Deze stap is niet noodzakelijk, maar is afhankelijk van het programma dat je gebruikt en je eigen doelstelling. Bij de mogelijke toepassingen staat telkens aangegeven wanneer je wel/niet kan nabewerken.

Stap 4: gebruik in de opleiding

Communiceer je verwachtingen duidelijk naar de studenten toe!

Indien gewenst, kan je een interactieve opdracht toevoegen aan je audio- of videofragment.

Stap 5: publiceren

Je denkt na over hoe je het fragment met de studenten wil delen. Meestal heb je de keuze tussen het delen van een link of het delen van het bestand.

Afhankelijk van je doel kan je er ook voor kiezen om het fragment privé te verspreiden of publiek te maken.

Toepassingen 

De mogelijke toepassingen zijn eindeloos. We hebben er bewust voor gekozen om hier slechts een aantal mogelijkheden mee te geven op basis van eigen ervaringen en beschikbaarheid.

Presentatie: Power Point (of Power Point Mix, enkel voor PC, niet voor Mac)
Een video maken van een presentatie/slideshow met de mogelijkheid om audio toe te voegen.

moeilijkheidsgraad   
benodigdheden computer met Power Point (Mix), evt. extra microfoon
instructiefilmpje https://www.youtube.com/watch?v=IJcCoV4mUIg
voordelen
  • gebruiksvriendelijk
nadelen
  • enkel slides en ingesproken tekst
Screencast: Camtasia (Windows en Apple)

Een video maken van het volledige beeldscherm met de mogelijkheid om audio en/of gezichtsopname toe te voegen.

Camtasia biedt bovendien heel wat mogelijkheden om de video nadien te verwerken en interactief te maken. Zo kan je bijvoorbeeld quizvragen toevoegen tijdens het afspelen van de video en is er de mogelijkheid om een inhoudstafel te maken zodat studenten kunnen doorklikken naar voor hen relevante informatie. Interactieve ‘hot spots’ kunnen ook een meerwaarde zijn. Wanneer studenten dan op een ‘hot spot’ klikken, opent er een nieuw browser tabblad bijvoorbeeld naar een vragenlijst, een relevante bron…

moeilijkheidsgraad   
benodigdheden computer met Camtasia, evt. extra microfoon en webcam
website https://www.techsmith.com/camtasia.html
instructiefilmpje https://www.youtube.com/watch?v=mH1mdGhjqls
voordelen
  • nabewerking mogelijk
  • verschillende toepassingen om de video interactief te maken
nadelen
  • te betalen – wel een gratis proefversie van 30 dagen
  • verdieping in het programma nodig
  • verschillende (betalende) licentie nodig voor Windows en Apple
Screencast: Screenflow (Apple)
Een video maken van het volledige beeldscherm met de mogelijkheid om audio en/of gezichtsopname toe te voegen. Screenflow biedt bovendien heel wat mogelijkheden om de video nadien te verwerken. Je kan bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s en/of tekst toevoegen en in- en uitzoomen.

moeilijkheidsgraad   
benodigdheden computer met Screenflow, evt. extra microfoon en webcam
website http://telestream.net/screenflow/overview.htm
instructiefilmpje http://www.telestream.net/telestream-support/screen-flow/training.htm
voordelen
  • nabewerking mogelijk
nadelen
  • betalend – wel een gratis proefversie van 30 dagen
  • verdieping in het programma nodig
Screencast: BB Flashback (Windows)

Een video maken van het volledige beeldscherm met de mogelijkheid om audio en/of gezichtsopname toe te voegen.

Dit is een gratis software voor het maken van een filmpje met gezichtsopname. Je filmt hiermee je scherm. Ook handig om bijvoorbeeld filmpjes op te nemen die je niet kan downloaden van het internet (bijvoorbeeld schooltv).

moeilijkheidsgraad   
benodigdheden Computer met gratis BB flashback software, evt. extra microfoon en/of webcam
website http://www.flashbackrecorder.com/
instructiefilmpje http://www.flipsnack.com/A6EAD9BA9F7/bbflashback-express-gebruiken.html
voordelen
  • gratis versie om een eenvoudige video (met gezichtsopname) te maken
nadelen
  • betalend indien je wil nabewerken of wil werken met interactieve notities
Screencast: Screencast-o-matic (Windows)

Een video maken van het volledige beeldscherm met de mogelijkheid om audio en/of gezichtsopname toe te voegen.

Dit is een gratis software voor het maken van een filmpje, indien gewenst ook met gezichtsopname. Je filmt hiermee je scherm. Ook handig om bijvoorbeeld filmpjes op te nemen die je niet kan downloaden van het internet (bijvoorbeeld schooltv).

moeilijkheidsgraad    
benodigdheden Computer met screencast-o-matic software, evt. extra microfoon en/of webcam
website https://screencast-o-matic.com/home
instructiefilmpjes http://help.screencast-o-matic.com/
voordelen
  • heel gebruiksvriendelijk
  • gratis versie om een eenvoudige video (met gezichtsopname) te maken
  • PRO-versie waarbij je wel kan nabewerken is niet zo duur
nadelen
  • beperkingen van de gratis versie: maximumduur van de video 15 minuten, watermerk, geen nabewerking
White board app: Educreations (iPad)

Een video maken van een interactief whiteboard met de mogelijkheid om audio toe te voegen.

Met deze app kan je een bordplan opbouwen waarbij je ter ondersteuning meer uitleg geeft. Je kan eenvoudigweg notities nemen of tekstvakken toevoegen aan het bord, maar je kan ook werken met afbeeldingen en daarbij notities toevoegen.

Je hebt verschillende achtergronden: een wit blad, een blad met lijntjes of een blad met ruitjes. Bij meer complexe thema’s kan je ook verschillende pagina’s/bordplannen na elkaar maken zodat het beeld overzichtelijk blijft.

moeilijkheidsgraad   
benodigdheden iPad met Educreations software, evt. digitale pen
website https://www.educreations.com/
instructiefilmpje https://www.educreations.com/lesson/view/how-to-use-educreations/7416256/
voordelen
  • gratis
  • gebruiksvriendelijk
nadelen
  • uitgebreide versie enkel op iPad, voor Windows heel beperkte toepassing
  • beperkt aantal mogelijkheden
White board app: Explain everything (iPad)

Een video maken van een interactief whiteboard met de mogelijkheid om audio toe te voegen.

Met deze app kan je een bordplan opbouwen waarbij je ter ondersteuning meer uitleg geeft.

De toepassingen zijn gelijkaardig als bij Educreations, maar ze zijn vaak beter uitgewerkt. Bovendien zijn er nog een aantal extra toepassingen. Je kan bijvoorbeeld in- en uitzoomen, objecten verslepen, fluoresceren en een website of document toevoegen. Je kan ook samenwerken omdat je op hetzelfde moment kan werken aan het bordplan op twee verschillende iPads (interessante toepassing voor studenten).

moeilijkheidsgraad   
benodigdheden iPad met Explain everything software, evt. digitale pen
website http://explaineverything.com/
instructiefilmpje https://www.youtube.com/watch?v=b00ZeszvjP4
voordelen
  • gratis versie waarin vrij veel toepassingsmogelijkheden zitten
nadelen
  • meer uitgebreide versie waarbij je meer opslagruimte hebt (2 GB i.p.v. 100 MB) is betalend
Audio: Audacity (Windows)

Een audiofragment opnemen en verwerken.

Audio opnemen kan zowel de eigen stem zijn, maar ook alles wat op dat moment op je computer afspeelt. Qua verwerking kan je bijvoorbeeld knippen in een fragment of twee fragmenten samenvoegen.

Bovendien kan je ook bestaande audiofragmenten importeren en bewerken.

moeilijkheidsgraad   
benodigdheden Computer met Audacity, evt. extra microfoon
website http://www.audacityteam.org/
instructiefilmpje https://www.youtube.com/watch?v=aCisC3sHneM
voordelen
  • gratis
  • nabewerking mogelijk
nadelen /